I. Anne sütünün yararları
II. Emzirme iyi mi yapılır?
III. Emzirmede sık karşılaşılan problemler
IV. Anne sütü iyi mi saklanır?
V. Anne sütü iyi mi kullanılır?
VI. Emzirmeyi ne süre bırakmalısınız?
VII. Anne sütü alternatifleri
VIII. Emzirmenin önemi
IX. Emzirme kaynakları
Tipik Problemler
Antet | Yanıt |
---|---|
Anne sütünün yararları | Anne sütü bebekler için en iyi besindir. Bebeklerin muntazam bir halde büyümesine ve gelişmesine destek olan besinlerle doludur. Anne sütü ek olarak bebekleri enfeksiyonlardan korumaya destek olan antikorlar ihtiva eder. |
Emzirme iyi mi yapılır? | Emzirme naturel bir süreçtir, sadece doğru halde iyi mi yapılacağını öğrenmek birazcık süre alabilir. Emzirmeyi öğrenmenize destek olacak kitaplar, internet sayfaları ve dersler şeklinde birçok kaynak mevcuttur. |
Emzirmede sık karşılaşılan problemler | Emzirme esnasında meme ucu ağrısı, tıkalı kanallar ve mastitis şeklinde bir takım yaygın mesele ortaya çıkabilir. Sadece bu problemler çoğu zaman bir emzirme danışmanının desteği ile aşılabilir. |
Anne sütü iyi mi saklanır? | Anne sütü buzdolabında 4 güne kadar, dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabilir. |
Anne sütü iyi mi kullanılır? | Anne sütünü direkt göğsünüzden bebeğinize verebilirsiniz ya da sağıp sonrasında kullanmak suretiyle saklayabilirsiniz. |
Anne sütünün yararları
Anne sütü yavrunuz için en iyi besindir. Bebeğinizin büyümesine ve gelişmesine destek olan besinlerle doludur. Anne sütü ek olarak bebeğinizi enfeksiyondan korumaya destek olan antikorlar ihtiva eder.
Anne sütünün yararları şunlardır:
- Anne sütü, mamadan daha basit sindirilir.
- Anne sütü, bebeğinizi enfeksiyonlardan korumaya destek olan antikorlar ihtiva eder.
- Anne sütü sıhhatli gelişme ve gelişmeyi desteklemeye destek verir.
- Anne sütü alerjiye ya da öteki sıhhat problemlerine niçin olma olasılığı daha düşüktür.
- Anne sütü parasız!
III. Emzirmede sık karşılaşılan problemler
Emzirme naturel bir süreçtir, sadece ara ara sıkıntılı olabilir. İşte emziren annelerin yaşamış olduğu en yaygın sorunlardan bazıları ve bunların üstesinden iyi mi gelinebileceğine dair ipuçları:
-
Süt arzının yetersizliği
-
Ağrıyan meme uçları
-
Meme ucu ağrısı
-
Tıkanıklık
-
Mastit
Bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşün. Probleminin nedenini belirlemenize ve çözümler önermenize destek olabilirler.
Emzirme iyi mi yapılır?
Emzirme, bebeğinizi beslemenin naturel yoludur. Bebeğinize yaşamının ilk altı ayında gerekseme duyduğu bütün gıdaları sağlar ve ek olarak enfeksiyonlardan korunmasına destek verir. Emzirme ek olarak sizin için iyidir, şu sebeple doğumdan sonrasında zayıflamanıza ve muayyen kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltmanıza destek olabilir.
Emzirmeyi planlıyorsanız, kendinizi hazırlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Evvela, doktorunuzla ya da ebenizle emzirme hakkındaki konuşun. Size emzirmenin yararları ve iyi mi başlayacağınız hakkındaki data verebilirler. Ek olarak emzirme hakkındaki aşağıdaki kaynaklardan data edinebilirsiniz:
Yavrunuz doğduktan sonrasında, emzirmeyi öğrenmeniz gerekecektir. Bebeğinizin süt alabilmesi için göğsünüzü doğru bir halde kavraması gerekecektir. Doktorunuzdan ya da ebenizden size emzirmeyi iyi mi göstereceğini sorabilir ya da yukarıda listelenen kaynaklardan emzirme hakkındaki data edinebilirsiniz.
Emzirmek ilk başta zorlayıcı olabilir, sadece buna kıymet. Birazcık ergonomik yaparak bebeğinizi emzirebilir ve onlara hayatta olası olan en iyi başlangıcı sağlayabilirsiniz.
Anne sütü iyi mi kullanılır?
Anne sütü yavrunuz için en iyi besindir. Bebeğinizin büyümesine ve gelişmesine destek olan besinlerle doludur. Ek olarak bebeğinizi enfeksiyondan korumaya destek olan antikorlar ihtiva eder.
Emziriyorsanız, anne sütünüzü direkt göğsünüzden bebeğinize verebilir ya da sütünüzü sağıp sonrasında kullanmak suretiyle saklayabilirsiniz.
Sütünüzü sağıyorsanız, bir göğüs pompası kullanmanız gerekecektir. Birçok değişik göğüs pompası türü mevcuttur, bu yüzden sizin için kullanması kolay olanı seçmeniz gerekecektir.
Sütünüzü sağdıktan sonrasında pak bir kapta saklamanız gerekecektir. Sütünüzü buzdolabında 4 güne kadar ya da dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Bebeğinize sağdığınız sütü vermeye hazır olduğunuzda, buzdolabında ya da ılık su altında tutarak çözdürmeniz gerekecektir. Hemen sonra bebeğinize sütünüzü direkt biberondan verebilir ya da bebeğinizi memeden beslemek için bir göğüs kalkanı kullanabilirsiniz.
Bir meme kalkanı kullanıyorsanız, kalkanın göğsünüze muntazam bir halde oturduğundan güvenilir olmanız icap eder. Ek olarak, meme uçlarınızı ağrıdan korumak için bir meme ucu kalkanı da kullanabilirsiniz.
Anne sütü yavrunuz için en iyi besindir, bu nedenle doğru kullandığınızdan güvenilir olmak önemlidir. Anne sütünün iyi mi kullanılacağına dair herhangi bir sorunuz var ise, doktorunuzla ya da emzirme danışmanınızla görüşmelisiniz.
VI. Emzirmeyi ne süre bırakmalısınız?
Emzirmeyi ne süre bırakacağınız sorusuna tek bir yanıt yoktur. Bebeğinizi ne süre sütten keseceğinize karar vermek, sizin ve doktorunuzun içinde verilmesi ihtiyaç duyulan şahsi bir karardır.
Bu sonucu verirken göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan bir takım unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bebeğinizin yaşı ve gelişimi
- Kendi şahsi koşullarınız
- Emzirme hedefleriniz
Genel hatlarıyla, bir çok bebek 4 ila 6 aylıkken sütten kesilmeye hazırdır. Sadece birtakım bebekler, bireysel gereksinimlerine bağlı olarak daha erken ya da daha geç sütten kesilmeye hazır olabilir.
Bebeğinizi sütten kesmeyi düşünüyorsanız, bunu kademeli olarak yapmanız önemlidir. Bu, yavrunuz için herhangi bir rahatsızlığı en aza indirmeye destek olacak ve her ikinizin de değişikliklere ahenk sağlamasını elde edecektir.
Bebeğinizi az az sütten kesmek için birtakım ipuçları:
- Evvela günlük emzirme seanslarınızın sayısını azaltarak başlayın.
- Emzirme atladığınız dönemlerde bebeğinize biberonla mama ya da anne sütü verin.
- Sabırlı ve destekleyici olun. Sütten kesme hem sizin bununla beraber yavrunuz için sıkıntılı bir süreç olabilir.
Bebeğinizi sütten kesme hikayesinde herhangi bir sorunuz ya da endişeniz var ise kesinlikle doktorunuzla görüşün.
VII. Anne sütü alternatifleri
Anne sütü bebekler için en iyi besindir, sadece emzirmenin olası olmadığı zamanlar da vardır. Bu durumlarda, bir takım anne sütü alternatifi mevcuttur.
En yaygın anne sütü alternatifi mamadır. Mama, bebeklerin beslenme gereksinimlerini karşılamaya yönelik tasarlanmış süt bazlı bir üründür. Mama hem toz bununla beraber sıvı formda mevcuttur.
Öteki anne sütü alternatifleri içinde donör sütü, sağılmış anne sütü ve anne sütü bankacılığı yer alır.
Donör sütü, süt fazlası olan anneler tarafınca bağışlanan anne sütüdür. Donör sütü bir süt bankası vesilesiyle ya da bağışta bulunmaya hevesli bir anneden direkt elde edilebilir.
Sağılmış anne sütü, kendi bebeğini emziren bir annenin sağdığı anne sütüdür. Sağılmış anne sütü saklanabilir ve daha sonraki beslenmeler için kullanılabilir.
İnsan sütü bankacılığı, annelere donör sütüne erişim elde eden bir hizmettir. İnsan sütü bankaları, donör sütünü toplar, işler ve gereksinim duyan annelere dağıtır.
Anne sütü alternatifi seçerken doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşmeniz önemlidir. Sizin ve yavrunuz için hangi seçeneğin en iyi olduğuna karar vermenize destek olabilirler.
Emzirmenin önemi
Anne sütü bebekler için en iyi besindir. Bebeklerin muntazam bir halde büyümesine ve gelişmesine destek olan besinlerle doludur. Anne sütü ek olarak bebekleri enfeksiyonlardan korumaya destek olan antikorlar ihtiva eder. Emzirme anneler için de faydalıdır. Hamilelikten sonrasında zayıflamalarına, muayyen kanser türlerine yakalanma risklerini azaltmalarına ve kalp hastalığı geliştirme risklerini düşürmelerine destek olabilir.
Emzirmenin faydalarına karşın, birçok anne bebeklerini emzirmekte zorlanır. Birtakım anneler kafi süt üretmekte güçlük çekerken, ötekiler bebeklerini kavramakta ya da pozisyonlandırmakta mesele yaşar. Annelerin başarı göstermiş bir halde emzirmesine destek olmak için emzirme danışmanları, emzirme yardımcı grupları ve çevrimiçi kaynaklar şeklinde birçok kaynak mevcuttur.
Emzirmeyi düşünüyorsanız ya da halihazırda emziriyorsanız, emzirmenin yararları ve emzirmenin sizin için iyi mi yararlı olacağı hikayesinde kesinlikle doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşün.
Emzirme kaynakları
Emzirme hakkındaki daha çok data edinmenize destek olabilecek birtakım kaynaklar şunlardır:
Ek olarak mahalli topluluğunuzda emzirme yardımcı grupları da bulabilirsiniz. Yakınınızdaki bir grubu bulmak için şu adresi ziyaret edin: Emzirme ABD Destek sayfasını bulun.
Sual 1: Anne sütü nelerdir?
Yanıt 1: Anne sütü, emziren bir kadının meme bezleri tarafınca üretilen bir sıvıdır. Bebekler için eksiksiz bir besindir ve büyümeleri ve gelişimleri için gerekseme duydukları bütün gıdaları ihtiva eder.
Sual 2: Bebeğimin kafi anne sütü alıp almadığını iyi mi anlarım?
Yanıt 2: Bebeğinizin kafi anne sütü alıp almadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Bir yol, kg alımına bakmaktır. Yavrunuz tertipli olarak kg alıyorsa, kafi anne sütü alıyor anlama gelir. Bir öteki yol da bezlerine bakmaktır. Yavrunuz günde minimum altı kaygan bez ve günde minimum üç pis bez alıyorsa, kafi anne sütü alıyor anlama gelir.
Sual 3: Bebeğimi ne kadar vakit emzirmeliyim?
Yanıt 3: Dünya Sıhhat Örgütü, bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında yalnızca anne sütüyle beslenmesini öneriyor. Bundan sonrasında bebekler katı gıdalar yemeye başlayabilir, sadece minimum bir yaşına gelene kadar emzirmeye devam etmelidirler.
0 Yorum